Lebensohl
Kennet W.Lebensold tarafından geliştirildiği zannedilmiş ama kendisinin reddetmesinden sonra George A.W.Boehm tarafından 1970 yılında yayınlanarak Lebensohl adı verilmiştir.
1 Sanzatu açışına rakibin müdahalesinden sonra uygulanır. 1 Sanzatu açışına rakibin 2 seviyesinde renkle araya girişi klasik Stayman ve Transfer uygulama olanaklarını ortadan kaldırır. İşte bu durumlar için yaratılmış bir konvansiyondur. Cevapçı natürel olmayan bir 2 Sanzatu konuşmasıyla Açıcıyı 3 Trefl deklare etmeye zorlar ve elini ondan sonra açıklar. Uygulanış şeklini aşağıdaki tabloda inceleyelim.
Açıcı
2.Oyuncu
Cevapçı
Açıklama
Açıcı
1 SA
2 Kör
- Kontur
- 2 Pik
- 2 SA
- 3 Trefl
- 3 Karo
- 3 Kör
- 3 Pik
- 3 SA
- Ceza konturu
- Oyun
- Lebensohl, puan limiti yok
- Uzun Trefl, Manş Forsingi
- Uzun Karo, Manş Forsingi
- 9+ OP, 4 parça Pik var, Kör keser yok
- Uzun Pik, Manş Forsingi
- 9+ OP, 4 parça Pik yok, Kör keser yok
- Pas
- Pas
- 3 Trefl
Yukarıdaki tablo 2.Oyuncunun her türlü renkle araya girişine uyarlanabilir. Özetlersek ; Cevapçının 2 seviyesinde deklare edeceği bir renk uzun renk zayıf el demektir, 3 seviyesinde söyleyeceği her renk manşa davettir, rakibin araya girdiği rengin Cue-Bid’i ise, Trefl yada Karo ise Stayman, Kör yada Pik ise diğer majörün 4 parça olduğunu gösterir ve Cue-Bid renginde keser yoktur. Açıcının ikinci konuşmasında boş bıraktığımız yerlerde, Açıcı eline göre son kontrata karar verir.
Şimdi de Lebensohl uygulamasında Açıcının 3 Trefl cevabından sonra konuşmaların gelişimine bakalım.
Açıcı
2.Oyuncu
Cevapçı
Açıcı
Cevapçı
Açıklama
1 SA
2 Kör
2 SA
3 Trefl
- Pas
- 3 Karo
- 3 Kör
- 3 Pik
- 3 SA
- Uzun Trefl, zayıf el
- Uzun Karo, zayıf el
- 4 parça Pik, Kör keser var, 9+ OP
- Uzun Pik, Şlem daveti
- 9+ OP, Kör keser var
Yukarıdaki tabloda 2.Oyuncunun araya girişi minör bir renk ise Lebensohl'dan sonra uygulanacak Cue-Bid keser gösteren bir Stayman uygulamasıdır. Ancak araya giriş 2 Trefl olduğu zaman bu Cue-Bid 4 Trefl ile yapılacağından 3 Sanzatu seviyesi kaçırılmış olacaktır. Bu nedenle buraya farklı bir yorum getirmek gerekmektedir. Yaygın uygulama, 2 Trefl araya girişe konturu keser olan bir stayman olarak kullanma şeklindedir. Başka bir değişiklik olmayacaktır, 3 Trefl cue-bid'i keser olmayan stayman olmaya devam edecektir.
Araya girişin minör bir renk olma durumunda, cevapçının 5-4 majörlerini anlatmak için de bir çözüm düşünülebilir. Majörlerin 2 ve 3 seviyesinde konuşulması mümkün olduğuna göre Lebensohl'dan sonraki majör konuşmaları bu amaçla kullanılabilir. Bu tabii ki sadece benim önerim.
Açıcı 2.Oyuncu Cevapçı Açıcı Cevapçı Açıklama
- 1 SA
- 2 Trefl
- 2 SA
- 3 Trefl
- 3 Kör
- 3 Pik
- 3 SA
- 4 Trefl
- 5 parça Kör, 4 parça Pik
- 5 parça Pik, 4 parça Kör
- 4 parça Majör yok, Trefl keser var
- En az 5-5 Majör dağılımı
Rakibin araya girişi 3 seviyesindeyse, Cevapçının aynı seviyede renk deklarasyonu bir tur için forsingdir. Kontur ceza konturu değil, Sputnik olarak düşünülmelidir. Manş seviyesindeki konuşmaları manş ilanıdır, minör araya girişlerde yapılacak minör Cue-Bid’i gene Stayman’dır ancak gene en kötü ihtimalle 5-4 majör durumunda uygulanmasında yarar vardır. Açıcı da 4 parça majörü yoksa bile uzun majörünü deklare etmelidir.