Cue-Bid
Cue-Bid rakibin konuştuğu renk bir üst seviyede tekrarlanarak uygulanır. Eskiden çok kuvvetli elleri göstermek için uygulanırdı, ancak bu çok az rastlanan bir durum olduğu için sonradan, içinden çıkılması zor yada iki renkli elleri göstermek için uygulanmaya başlandı. İki renkli elleri göstermek için uygulanan Cue-Bid’ler Mike Michaels tarafından geliştirildiği için Michaels’ Cue-Bid olarak bilinir. Zaman içinde yapılan ilave ve değişikliklerle Cue-Bid uygulamaları o kadar birbirinin içine girmiştir ki, biz tüm Cue-Bid’leri aynı başlık altında incelemeyi doğru buluyoruz. Öncelikle 2 uzun renk gösteren Cue-Bid’leri ele alalım. Bu Cue-Bid’ler ilk turda ikinci yada dördüncü oyuncu tarafından uygulanabilir. Cue-Bid oyun açmayacak elle yada oyun açardan daha iyi bir elle yapılır. Normal oyun açar elle büyük kozla araya girmek daha doğrudur. Uygulamalar sistemler arasında farklıdır. Uygulama ve anlamlarını aşağıdaki tabloda inceleyelim.
Açıcı
2.Oyuncu
Anlamı
1 Pik
2 Pik
5 Parça Kör, 5 parça minör gösterir
1 Kör
2 Kör
5 parça Pik, 5 parça minör gösterir
1 Karo
2 Karo
5 parça Pik, 5 parça Kör gösterir
1 Trefl
2 Trefl
5 parça Pik, 5 parça Kör gösterir
1 Renk
2 SA
Konuşulmayan en düşük iki rengin 5’er parça olduğunu gösterir
2 Sanzatu Cue-Bid’i “Unusual NT “ olarak da bilinir. Cue-Bid uygulamaları Süper Beşli Majörde farklıdır. Süper Beşli Majörde 1 Trefl açış üzerine 2 Trefl müdahalesi natürel kabul edilir, minör Cue-Bid’leri 2 Karo ile yapılır. Yani oyun Trefl yada Karo açıldıysa, 2 Karo müdahalesi 5-5 majörleri gösterir. Majör Cue-Bid’leri ise diğer Majör ile Trefl’in 5’er parça olduğunu gösterir. Süper Beşli Majör konvansiyona 3 Trefl Cue-Bid’ini eklemiştir. Majör açış üzerine 3 Trefl müdahalesi diğer majör ile Karo’nun 5’er parça olduğunu gösterir. Ayrıca Ghestem konvansiyonunu ve Astro Cue-Bid'i de inceleyiniz.
Dördüncü oyuncu da Cue-Bid yapabilir. Eğer rakip tek renk konuşmuşsa şartlar ikinci oyuncunun yaptığı Cue-Bid’le aynıdır. Rakip 2 renk konuşmuşsa, burada yapılacak Cue-Bid diğer iki rengin en az 5’er parça olduğunu gösterir. Burada Cue-Bid yapılabilecek 2 renk olduğuna göre, hangisine Cue-Bid yapılacağını eldeki puan belirler. 16+ puanla ucuz renge, 19+ puanla pahalı renge Cue-Bid yapılır. 13+ puanla Cue-Bid yapmaya gerek yoktur, çünkü böyle bir eli Apel konturuyla da anlatmak mümkündür.
Dördüncü oyuncunun, rakibin 2 renk konuştuğu durumda yapabileceği bir de 2 Sanzatu Cue-Bid’i vardır, bu da 13+ puan ve kesinlikle diğer iki renkten en az 6-5 dağılım gösterir.
Bu Cue-Bid’lere Pas geçilemez. Rakibin Pas geçmesi durumunda iki renkten birisi mutlaka seçilmelidir.
Şimdi de içinden çıkılması zor durumlarda uygulanan Cue-Bid’lerden söz edelim. Bunları da tablolar şeklinde açıklamaya çalışacağız.
Açıcı
2.Oyuncu
Cevapçı
4.Oyuncu
Açıklama
1 Trefl
1 Pik
2 Pik
Pik keser yok, 4 parça Kör yok, 5 parça minör yok, 11+ puan
1 Karo
2 Trefl
3 Trefl
En az 4-4 Majör 11+ puan, yada 3 Sanzatu oynamak için Trefl keser soruyor. Ortaklık anlaşmasına bağlı.
1 Karo
1 Pik
Pas
2 Karo
Pike destek olabilir, Karo keser ve 5’li renk yok, 11+ puan
1 Karo
Kontur
Pas
2 Karo
3 renk aynı durumda seçimi siz yapın, 11+ puan
Cevapçının yukarıda gördüğünüz Cue-Bid’leri farklı bir şekilde de uygulanabilir, ve açış rengine tam destek ve 13+ puan olarak da kabul edilebilir, bu durum ortakların anlaşmasına bağlıdır. Her iki uygulamanın da farklı yararları vardır. Tabloda gördüğünüz uygulamada sıkışmış durumdasınız, Pik keser olmadığı için Sanzatu konuşamıyor, açış rengini destekleyemiyor ve yeni bir renk de söyleyemiyorsunuz. Kontur da atamıyorsunuz çünkü 4 parça Kör yok. Bu durumda yapacağınız Cue-Bid sizi bu sıkışıklıktan kurtarır, aksi durumda yalan bir deklarede bulunmanız gerekir; 3 parça Karo ile 2 Karo konuşmak gibi.
Diğer uygulamada ise, eğer Açıcı fazla puanla açtıysa şlem için kontrol konuşmalarına başlama avantajı vardır. Bu durumda uygulama aşağıdaki gibi olacaktır. Ortağınızla birlikte iki uygulamadan birini seçmek durumundasınız.
Açıcı
2.Oyuncu
Cevapçı
Açıklama
1 Trefl
1 Pik
2 Pik
En az 5 parça Trefl, 13+ puan, Pik keser yok, 4 parça Kör yok
1 Kör
1 Pik
2 Pik
En az 3 parça Kör, 13+ puan
1 Pik
2 Karo
3 Karo
En az 3 parça Pik, 13+ puan
Bir de oyunu açanın yapabileceği bir Cue-Bid örneği verelim.
Açıcı
Cevapçı
4.Oyuncu
Açıcı
Açıklama
1 Karo
1 Kör
1 Pik
2 Pik
Köre destek, 19+ puan, Şlem teklifi
Herhangi bir Cue-Bid’e Pas geçilmesi söz konusu değildir. Mutlaka bir deklarasyonda bulunmak gerekir. Ancak rakip Cue-Bid üzerine bir daha konuşursa Pas geçme hakkı doğar.